Hoe je het denken kan faciliteren
Options framework
Fishbone diagram
Er zijn talloze manieren om het denken te helpen faciliteren. Het hangt af van je doel en de expertise van de groep welke manier je kiest. Hieronder een aantal bekende werkvormen om kennis te achterhalen.
In deze video vertelt organisatieadviseur Stefan Sanchez hoe het options framework werkt. Het is een tool waarin je conservatieve, gemiddelde en ambiteuze opties kunt weergeven om makkelijker grip te krijgen op complexe keuzes.
Ed Muzio vertelt het belang van de ECHTE oorzaak van problemen achterhalen om te voorkomen dat je in een oppervlakkige symptoombestrijdingloop terechtkomt. Daarnaast is het zaak te evalueren of je problemen echt structureel zijn opgelost.
6-3-5 brainstorming
Brainstormen is niet makkelijk. Een van de grootste valkuilen is dat je snel oordeelt over bijdragen en dat de grootste mond het vaakst het woord krijgt. Als je ideeën op papier verzamelt, bijvoorbeeld op de manier in de video, dan voorkom je dat.
Je kunt ook ideeën op laten schrijven in stilte, dan het beste eigen idee op een flipover zetten en dat vervolgens scoren met de groep. Dat werkt meteen goed voor het draagvlak.
Het visgraatdiagram dwingt je systematisch na te denken over mogelijke oorzaken van problemen. Het helpt als je al een paar categorieën hebt die vaak verband houden met problemen, dan hoef je het 'denkwiel' niet uit te vinden. Oorspronkelijk werd het visgraatdiagram gebruikt voor productieprocessen waarin de zes m's terugkomen die vaak een rol spelen in issues: zoals de mens, machine, metingen, materialen, milieu, methode.
Interrelationship Digraph
Jim Bowie legt in zestig seconden uit hoe je door problemen en uitdagingen aan elkaar te verbinden, in kaart kunt brengen waar de grootste bottelnekken zitten in een organisatie.
SWOT-analyse
Met een SWOT-analyse kun je nadenken over waar je nu staat en waar je naartoe wilt, in termen van kracht en zwakte, bedreigingen en mogelijkheden.