Fuck school!
Ik mis school...
School is leuk!

Wat vooral moeilijk is, is dat we tegenwoordig zoveel keuzes hebben. Je doet niet meer wat je vader of je moeder deed, je gaat je eigen leven invullen. Tradities als trouwen, kinderen krijgen, veertig jaar hetzelfde werk, zijn allemaal niet vanzelfsprekend meer. Ons leven is 'maakbaar' geworden, althans dat wordt ons voorgehouden. Iedereen kan studeren dankzij de studiefinanciering, ieder kan de top bereiken dankzij de democratiseringsbeweging, ieder kan op vakantie, iedereen mag stemmen en werken -ook als je vrouw bent. Ben je niet succesvol, dan kan dat eigenlijk niet meer aan je afkomst liggen, maar aan jezelf. Dat levert stress op.

 

Daar komt bij dat we door sociale media heel veel over elkaar te weten komen (zelfs de klasgenoten van de basisschool kun je terugvinden via Facebook) en dat we onszelf meer dan ooit gaan vergelijken met anderen. Is die aan het shoppen in Dubai? Zit die nu alweer in Thailand? Doet die nou echt nog een studie erbij aan Harvard?

Het maakt de prestatiedruk alleen maar erger.

 

Jonge mensen zijn niet meer de fitste werknemers. Uit onderzoek van het CBS en SKB in 2012 en 2013 blijkt dat jongeren onder de 35 de grootste kans op burn-out hebben. Oorzaken: te veel doelen, te weinig autonomie (zelf bepalen hoe je je leven en werk inricht), hoge werkdruk, hoge verwachtingen, sociale vergelijking, voortdurende optimalisatiebehoefte en keuzevrijheid.

 

Je leven ligt grotendeels vast tijdens je schoolperiode. Het zijn overzichtelijke periodes waarin je weet wat er van je verwacht wordt. Als je in dat stramien past, goed kunt leren, ga je studeren en 'ligt de wereld voor je open' rond je 24e. De paradox is dat die vrijheid veel mensen verlamt: ineens mag/moet je zelf kiezen hoe je je leven inricht. Je verlaat je vissenkom en komt ineens in open zee terecht. Omdat we op school niet meekrijgen hoe dat moet, moeten we dat zelf uitvinden. En dat is moeilijk.

Hieronder drie video's: Barry Schwartz over de Paradox of Choice, De BV ik, over de stress die jonge mensen ervaren en de trailer van Whiplash, een film over een jonge drummer die beroemd wil worden en dat bijna met zijn leven moet bekopen. Te zien via Netflix, aanrader! Daarnaast een artikel dat verscheen in 360 en een online pagina in Zeit Online over het Perfecte Leven. 

Opdracht 1:

Op deze pagina staat een hoop informatie over keuzes maken en het tegenwoordige effect op de jongere generatie. Wat viel je met name op, en waarom? Kun je er iets mee voor jouw eigen situatie? Zo ja, wat dan? Zo nee, waarom niet?