Wat straal je uit?

1. RET (Wat je denkt, straal je uit!)

Albert Ellis ontwikkelde de RET, Rational Emotive Therapy. Hij was in zijn jeugd ongelukkig omdat hij vaak ziek was en niemand hem kwam bezoeken in het ziekenhuis. Hij besloot toen zijn leven zelf maar gezellig te maken. Dat was de basis voor de RET-therapie: anders naar dingen te kijken. 

 

Bijvoorbeeld: stel de buurvrouw komt voorbij en groet jou niet. Je bent verbaasd. Zou ze boos zijn? Waarover? Misschien over je feestje van laatst? Ook kinderachtig. Wat een stom wijf eigenlijk. Je besluit haar ook niet meer te groeten. Zo ontstaat een domino-effect van improductieve gedachten en gedragingen.

 

Volgens Ellis gaat het mis tijdens de interpretatie van de gebeurtenis, je had ook kunnen denken: 'Misschien zag ze me niet.' Dan was er geen ergernis en ruzie ontstaan.

 

De vijf g's die Ellis onderscheidt zie je hieronder op een rij, nummer twee, gedachte, is volgens hem de crux:

 

  1. Gebeurtenis

  2. Gedachte

  3. Gevoel

  4. Gedrag

  5. Gevolg

 

De kunst is om andere gedachten te koppelen aan gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: je leidinggevende vraagt of jij volgende keer de vergadering wilt voorzitten. Je eerste gedachte is: 'crap, daar word ik niet goed van, maar ik zal het wel doen, anders wordt ze boos.' Dat heeft tot gevolg dat je met tegenzin zaken oppakt en misschien zelf in tijdnood komt. Ook zal je leidinggevende denken dat ze je volgende keer weer kan vragen omdat je onmiddellijk toestemde. De fout zit hem eigenlijk in de gedachte die je koppelt aan 'nee zeggen': ze zal wel boos worden. Misschien wordt ze helemaal niet boos. En als ze boos wordt, hoe erg is dat?

 

Opdracht 1a: Schrijf elke dag een situatie op waarin je aarzelt grenzen te stellen. Waarom aarzel je? Welke aanname zit daarachter? En hoe realistisch is die aanname? Kun je er anders naar kijken? Mail deze antwoorden dagelijks naar Josje.

 

 

opdracht 1b: Welke positieve gedachten kun je koppelen aan onderstaande foto's?

 

 

1/5

2. Powerposes

Amy Cuddy heeft onderzoek gedaan naar het effect van je houding op hoe je je voelt. 

Durf je ruimte in te nemen? Dan maak je een zelfverzekerde indruk en zullen mensen je ook op die manier zien. Maak je jezelf klein? Dan wek je de indruk niet gezien te willen worden. Mensen zullen dan minder rekening met je houden.

 

Uit haar onderzoek blijkt dat je houding ook effect heeft op hoe je je voelt. High powerposes helpen je meer zelfvertrouwen te geven: breed zitten, rechtop lopen, handen in je zij. Kijk wel uit: in sommige situaties kan een dominante houding agressie oproepen. Het is dus vooral een goede oefening om jezelf beter te voelen. 

Tussen anderen is een neutrale maar zelfverzekerde houding aan te bevelen.

 

Opdracht: Neem elke dag gedurende twee minuten een dominante pose aan. Daardoor neemt je testosterongehalte toe en voel je je zelfverzekerder.

3. Omarm je kwetsbaarheid

Brene Brown vertelt over haar eigen worstelingen in onderzoek en carrière en heeft haar leven gewijd aan onderzoek naar wat mensen verbindt: kwetsbaarheid.

 

Iedereen is bang om niet goed genoeg te zijn. Dat verbindt ons. Wat blijkt: als je je kwetsbaarheid toont, maak je verbinding. Dat is een van de belangrijkste voorwaarden voor communicatie, in welke interactie dan ook. 

 

Opdracht: Hoe zou je je eigen kwetsbaarheid in kunnen zetten in het stellen van grenzen? Denk aan een situatie waarin dit van toepassing is. Hoe zou je kwetsbaarheid daarin een rol kunnen laten spelen?

Overleg met Josje hoe je dit zou kunnen verwoorden en oefen desgewenst via een rollenspel.

4. Wie zijn je rolmodellen? Doe ze na!

Verschillende deskundigen zijn het erover eens: vrouwen worstelen met hun zakelijke imago. Vrouwen willen aardig gevonden worden en vinden het daarom moeilijk assertief te zijn. Terecht, want assertieve vrouwen worden vaak weggezet als bitch. Dat effect hebben ze zowel op vrouwen als op mannen.

De kunst is een balans te vinden tussen enerzijds vriendelijk zijn en anderzijds je grenzen kunnen bewaken.

 

Kijk daarvoor eens naar leidinggevende vrouwen die je bewondert. Hoe kleden zij zich? Hoe lopen ze? Hoe gedragen ze zich tijdens een interview?

 

Oefening: inventariseer vijf rolmodellen naar keuze en leg vast:

 

- wat dragen ze wanneer?

- hoe lopen ze?

- hoe gedragen ze zich?

- op welke manier praten ze?

- andere zaken die je opvallen

 

Probeer het gedrag specifiek te maken, wat leer je daarvan en wat kun je ermee?

 

Meer info: 

Martine Delfos

Catalyst, women take care, men take charge

Buunk en Dijkgraaf