Opdracht 3

 

Bedenk een metafoor, model of beeld dat dienst kan doen voor jouw gehele presentatie. In welke stukken kun je het vervolgens opsplitsen?

visualisatie

 

Woorden zijn vaak niet genoeg om je verhaal begrijpelijk te maken. Een goede manier is beelden gebruiken: in een oogopslag zien mensen dan wat je bedoelt.

Wij maken graag gebruik van het 'olifantprincipe' dat houdt in: probeer je verhaal in een beeld of een metafoor te vangen, en leg dan stukje bij beetje uit wat de onderdelen zijn. Daarmee bied je de luisteraar houvast. 

In dit filmpje legt Steve Jobs uit hoe het nieuwe Apple-gebouw eruit ziet; hij maakt mede gebruik van het olifant-principe. Je ziet de kaart van het gebied en hij vult die kaart stukje bij beetje in zodat je overzicht krijgt en de voor- en na-situatie meteen snapt.

 

 

Het 'olifantprincipe' is ontleend aan een Indiase sage waarin geblinddoekte mannen een olifant moesten bevoelen en vervolgens moesten raden wat het was. Maar dat lukt niet als je het geheel niet ziet. De een dacht dat het een boom was (die voelde zijn poot), de ander een tuinslang (de slurf).