
Nee zeggen zonder nee te zeggen
Als je vaak gevraagd wordt dingen te doen waar je eigenlijk geen tijd en/of zin in hebt, dan straal je misschien te veel toegankelijkheid uit. Hoe kun je voorkomen dat mensen je lastigvallen? Niet alleen door 'nee' te zeggen maar ook door je beter bewust te zijn van je imago. Vertel hoe druk je bent. Loop snel door de gang met een pakket papier. Doe de deur dicht - als mensen aankloppen, zeg dat je even iets af wilt maken. Je kunt aanbieden er morgen op terug te komen. Denk eerst even na voordat je ja zegt. Ja tegen een ander is nee tegen jezelf.
Werkpitch
Hoe weten mensen dat je druk bent? Vertel het! Niet op het moment dat je gevraagd wordt iets te doen, maar gewoon veel vaker, bijvoorbeeld al als mensen vragen hoe het met je gaat. Bedenk jouw X, Y, Z om je werk te beschrijven, zie filmpje.
Bijvoorbeeld:'Ik werk drie dagen in de week, samen met Suzanne, om 300 studenten te trainen in presentatievaardigheden.' Daarnaast besteed ik 1,5 dag aan mijn uitgeverij, samen met mijn vormgeefster, aan nieuwe publicaties. Ik werk op dit moment aan drie nieuwe boeken'.
Dat klinkt veel drukker dan wanneer ik zeg: ik ben presentatietrainer en uitgever.
Als je voor jezelf een aantal van deze werkpitches bedenkt en die gaat noemen in gesprekjes met je leidinggevende, collega's en/of cliënten, krijgen mensen een steeds betere indruk van wat je doet en hoe druk je bent.
Vraag bedenktijd
In plaats van ja of nee te zeggen, kun je ook zeggen dat je erop terug komt. Daarmee win je tijd en ruimte en kun je beter beoordelen wat je eigenlijk wilt zeggen: ja of nee.
Oefeningen:
1. Bedenk een aantal werkpitches. Oefen ze eerst thuis, daarna op je werk. Repeteer ze met je docent.
2. Stel je antwoord uit als mensen iets aan je vragen, denk eerst na voordat je antwoord geeft. Repeteer met je docent.