1.ijs breken

 

 

 

Non-verbaal

 

De eerste indruk is erg belangrijk. Glimlach als je mensen tegemoet treedt. Zorg dat je een droge, stevige hand geeft maar knijp de andere hand niet fijn. Zeg je voor- en achternaam als je je voorstelt. Bedank voor de uitnodiging: 'Wat leuk u te ontmoeten', 'Dank voor de uitnodiging' zoiets.

 

Kleed je netjes aan maar overdrijf niet met make-up, accessoires en parfum. Draag bij voorkeur een jasje. Dat geldt ook voor de heren. Het maakt natuurlijk wel uit in welke context je bent: als je bij de groenvoorziening of een bouwplaats gaat werken, trek je wat anders aan dan naar een advocatenkantoor. De tips onderaan deze pagina gaan uit van een organisatiecontext waarin je een pak aan moet. Weet je niet wat je aan moet trekken? Overleg met collega's of je leidinggevende. 

 

Verbaal

 

Zorg dat je een positieve indruk maakt door aardige dingen te zeggen. Niet klagen over file, niet klagen over het weer maar positieve zaken benoemen. Bijvoorbeeld:

 

  • Wat zitten jullie in een mooi gebouw!

  • Wat fijn dat jullie voor de deur kunnen parkeren!

  • Wat een prachtig stadje is dit!

  • En als de koffie lekker is: Wat een lekkere koffie, zeg!

 

Bereid je goed voor op naar wie je toe gaat. Dus zorg dat je de mensen hun naam kent en laat die naam af en toe vallen: 'Meneer Janssen, hoe lang werkt u al in dit prachtige pand? Dat is toch geen straf om hier te zitten.' 

 

Als het je ligt, kun je ook prima een grapje maken. Maar dat moet wel bij je passen. 

 

 

 

1. ijsbreekoefening

Hieronder staan filmpjes waarin Josje Kuenen je begroet. Stel je voor en zeg iets aardigs om het ijs te breken. Neem je reactie op en stuur minimaal twee filmpjes naar Josje, bijvoorbeeld via WeTransfer. Oefen net zolang tot je zelf tevreden bent over het resultaat.

kledingtips

Neutrale kleuren passen altijd
Neutrale kleuren passen altijd
jasje oogt competent
jasje oogt competent
liever geen decolleté showen
liever geen decolleté showen
donkere sokken en schoenen
donkere sokken en schoenen
donker pak, donkere schoenen
donker pak, donkere schoenen
donker pak, blauw hemd en das
donker pak, blauw hemd en das