6.Gesprek gaande houden

 

Hoe houd je een gesprek nu gaande? De belangrijkste tip is: om mensen geïnteresseerd te maken en te houden, focus je op de ander, en juist niet op jezelf. Als jij in staat bent belangstelling te tonen, zal je gesprekspartner zich uitgenodigd voelen om door te spreken. De grootste fout die mensen maken, is te veel aan het woord willen zijn. Als je luistert, samenvat en doorvraagt, kun je het gesprek gaande houden.

 

 

Luisteren en doorvragen

Luisteren

 

Luisteren doe je door de ander aan te kijken, te knikken en te hmm-en. 

 

Je toont daarnaast belangstelling door door te vragen. Hoe vraag je door?

 

Je herhaalt iets wat de ander heeft gezegd, dat kan een woord zijn of een deel van een zin. Bijvooorbeeld:

 

Je vraagt aan je collega:'Hoe was je weekend?'

Je collega antwoordt: 'Wel leuk, met schoonfamilie op stap geweest'.

 

Dan kun je eenvoudig doorvragen door alleen maar te zeggen: 'Wel leuk?' of 'Met schoonfamilie?'

 

Waak ervoor dat je niet meteen afkeurend reageert: 'Gatver, met je schoonfamilie op stap!' dat zet meteen zo de toon, wie weet heeft de ander wel een leuke schoonfamilie. Maar omdat het regende, viel het weekend in het water. Daarom was het antwoord 'wel leuk' en niet 'super'. Reageer pas weer op wat de ander zegt om een open gesprek aan te gaan.

 

 

 

 

Samenvatten

 

Samenvatten is een goede manier om te checken of je het goed hebt begrepen en om te voorkomen dat je miscommunicatie krijgt. Je vat meestal samen als je een serieus gesprek hebt en waarin het belangrijk is dat je goed op elkaar afstemt. In korte socialtalk is samenvatten een beetje over the top.