Draagvlak creëren

 

 

 

Een groot misverstand om te denken dat 'top down-besluiten tot draagvlak leiden zolang het maar goede besluiten zijn. Mensen zijn nooit een voorstander van verandering, tenzij ze er zelf de voordelen van zien en vooral: tenzij ze er zelf aan mogen bijdragen.

 

Leidinggevenden hoeven zelf niet met de oplossingen te komen, integendeel zelfs. Leg de problemen voor aan je team en nodig mensen uit oplossingen aan te dragen. (Dit is trouwens voor leidinggevenden met een groot ego wel een hele uitdaging:)

 

Wees transparant en laat zien wat met je de oplossingen doet. Dank je team voor de input!

In deze video vertelt een schoolbestuurder hoe hij voor draagvlak zorgde binnen zijn managementteam: door ze mee te laten beslissen over het beleid.

In deze video zie je hoe je een besluit kunt nemen zonder draagvlak te verliezen, zelfs als er mensen zijn die het niet eens zijn met je besluit. Je kunt dat democratisch doen (meeste stemmen gelden) maar ook zelf beslissen wat je het beste vindt. Geef iedereen de kans zijn of haar zegje te doen en beslis dan wat het wordt en motiveer waarom. Vraag je team daar solidair mee te zijn maar bouw ook in de toekomst een evaluatiemoment in om de beslissing te evaluaren. Werkt het? Dan is het goed. Werkt het niet? Dan zoek je weer met je team naar een andere oplossing.